Wát zeg je...?!?

Al dat kabaal is namelijk niet alleen nadelig voor je liefdesleven, maar ook nog eens behoorlijk slopend voor je oren! Je oren zijn namelijke hele gevoelige instrumenten die letterlijk “...een speld kunnen horen vallen” (slechts 10 dB). Het nadeel van zulke gevoelige instrumenten is dat ze ook sneller “kapot gaan” als je er niet zorgvuldig mee omspringt: vanaf 90 dB beginnen ze al aardig gevaar te lopen; en dan te bedenken dat in de gemiddelde discotheek het geluid al gauw met een volume van 120 dB uit de speakers knalt  en dan spreken we niet eens over de ondergrondse disco high pressure- druk cabine bunkers met 12.000  watts aan totaal vermogen die in Spanje en andere landen door de jongere toerist veelvuldig tijdens de vakantie periode bezocht worden. 

 

Decibel

"Geluid" is eigenlijk niets meer dan trillende lucht. Die trillende lucht veroorzaakt drukverschillen op je trommelvliezen, die daardoor mee gaan trillen en dit wordt door de rest van je oor geregistreerd als geluid.

Geluidssterkte is het logaritmische verschil tussen de luchtdruk (px) dat een bepaald geluid  op je trommelvliezen uitoefent en de minimale luchtdruk (p ) die je oren nog als "geluid" waar kunnen nemen (en dat dan maal 20). Met andere woorden:

geluidssterkte (in dB) = 20 x log (px/p0)

"Logaritmisch" betekent dat bij elke stap van 20 dB, de druk op je oren maar liefst 10 keer  hoger wordt!

Zoals we in de afbeelding hiernaast kunnen zien is het ruisen van de bomen nog net geen 20 dB. Een normaal gesprek daarentegen wordt al gauw gevoerd op 60 dB, maar de luchtdruk die daarbij op je oren wordt uitgeoefend is dan intussen al 1000 keer zo hoog. Bij de pijngrens van 120 dB is diezelfde geluidsdruk inmiddels al een miljoen keer zo hoog!

Als muziek in je oren...
Maar hoe zetten je oren die luchttrillingen nu om in geluid? Dat gebeurt eigenlijk in drie stappen (zie de afbeelding hieronder):

1. Het deel van je oor dat je kan zien (je 'buitenoor') vangt met behulp van je oorschelp de geluidstrillingen op en leidt deze via de uitwendige gehoorgang naar je trommelvlies.
2. In je 'middenoor' brengt het trommelvlies drie 'gehoorbeentjes' ("hamer", "stijgbeugel" en "aambeeld") in beweging, die op hun beurt de geluidstrillingen versterkt doorgeven aan je 'binnenoor'.
3. In het 'binnenoor' tenslotte worden deze trillingen door haarcellen omgezet in elektrische signalen die door je hersenen 'vertaald' worden als het geluid van een naderende auto, iemands stem, of die ene bekende hit vanuit jouw eigen Magnat luidsprekers .

 


Piep in je oor
Zoals je hierboven al kon lezen wordt bij elke 20 dB de druk op je oren maar liefst 10 keer zo hoog. Bij 120 dB is die druk al zo hoog (maar liefst een miljoen keer!) dat de haarcellen die het geluid omzetten in elektrische signalen voor bepaalde tijd of voorgoed beschadigd kunnen raken. Hierbij krijgen de haarcellen die aan het begin van je binnenoor zitten vanzelfsprekend de zwaarste klappen en aangezien deze haarcellen voornamelijk de hoge tonen registreren, zul je hier dus bij een gehoorbeschadiging het eerst last van krijgen. Misschien heb je het weleens gemerkt: die vage, maar constante piep in je oren na een avondje stappen en dat je zonder het zelf te beseffen staat te schreeuwen naar elkaar opdat je toch iets probeert duidelijk te maken een duidelijk teken is dat juist die haarcellen het behoorlijk zwaar te verduren hebben gehad de periode ervoor!

Helaas is het meestal al te laat als je merkt dat je oren het niet zo goed meer doen als eigenlijk zou moeten. Gelukkig kun je op www.oorcheck.nl zelf even checken of met jouw oren alles nog in orde is en wat je zelf kunt doen tegen gehoorbeschadiging; Want uitgerekend gehoorbeschadiging is eigenlijk veel beter te voorkomen dan te genezen!

Magnat The natural barradium sounds from low to high !